Big Crown ProPilot X Calibre115

1. červen 2020

Big Crown ProPilot X Calibre115 Nejnovější přírůstek do rodiny Oris je mistrovským kouskem moderní hodinařiny a symbolem hodinářské vize této nezávislé švýcarské firmy. Poznejte ho.

Big Crown ProPilot X Calibre115

Big Crown ProPilot X Calibre115

Model Big Crown ProPilot X Calibre 115 odhaluje historické kořeny hodinařiny firmy Oris. Současně ale posouvá tuto nezávislou společnost kupředu. Je to čistý Oris, jak jej příroda stvořila.

Kolik z nás opravdu ví, jak technologie kolem nás funguje? Například, jak do sebe zapadají šrouby a matice, aby fungovaly? Kolik z nás opravdu chápe, jak se připojené zařízení noří v nebi do obrovské neviditelné sítě? Mnoho nás nebude. Pokroky naší éry nás vzdálily od skutečných znalostí toho, jak naše vlastní věci fungují. A v určitém smyslu nám to tak vyhovuje. Běžným příkladem jsou chytré telefony, které využíváme při práci. Spojují nás, abychom mohli sdílet naše příběhy a myšlenky. Jsou to přínosné věci. Ale tím, jak nám skvěle slouží, nás současně také maximálně zotročují. A protože nechápeme, jak fungují, může být obtížné jim důvěřovat a opravdu je znát. A to se nám čím dál více nelíbí. Tato charakteristika myšlení dobře vysvětluje, proč jsou v současnosti mechanické hodinky, které si vysnili lidé před mnoha generacemi, relevantnější více než kdy v minulosti. Neobsahují elektroniku. Nemají žádnou konektivitu. Nevyužívají aplikace. Ani žádný kouř či zrcadla. Jsou zastaralé? Nebo osvícené?

hodinky Oris Big Crown ProPilot Calibre 115

Na rozdíl od technologií jsou mechanické hodinky řemeslně zpracovaný předmět, se kterým můžeme vytvořit to nejpřirozenější spojení. Pokud se nehýbáme, automatickým hodinkám dojde dech. Pokud korunku jednou za pár dní nenatáhneme, hodinky na ruční nátah se zastaví. Spojení s nimi je hmatatelné. Ve firmě Oris jsme se rozhodli zabývat samotnou podstatou této myšlenky. Kdybyste vzali poctivost a zásadovost mechanických hodinek a vysvlékli ji donaha, abyste ukázali její skutečnou povahu, jak by vypadala? A jak by vypadaly hodinky, jejichž koncepce by byla založena na tomto prizmatu? O čem by vypovídaly? Odpovědí na tuto otázku jsou Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115, hodinky, které nejvíce ze všech vypovídají o značce Oris – každé hodinky, které jim předcházely, nás vedly k tomuto bodu. Inspirovaly se přírodou, zejména údolím Waldenburg, které obklopují vesničku Hölstein, kde firma Oris sídlí již od svého založení v roce 1904. Je také odrazem současné kultury a rostoucí touhy po autentických zážitcích. Jedná se o hodinky, které ztělesňují skutečnou osobnost značky Oris. Tato myšlenka vznikla u strojku. Nezávislá firma Oris vyrábí pouze mechanické hodinky. Vše, co se v hodinkách nachází, pramení z jejich mechanického tepu. U příležitosti našeho 110. výročí jsme představili model Oris Calibre 110, hodinky z limitované edice s vlastním strojkem, které se vyznačovaly 10denní rezervou chodu, jejím patentovaným nelineárním ukazatelem a vteřinovou ručkou. Tato inovativní a jedinečná kombinace komplikací se stala základní architekturou pro sadu významných kalibrů, které následovaly, a to až po Calibre 114, který jsme uvedli na trh v minulém roce. Společně se tyto kalibry staly symbolem značky Oris na poli tvorby strojků. Firma může být hrdá na svůj historický odkaz – od svého založení představila více než 270 vlastních kalibrů.

 

 hodinky Oris Big Crown ProPilot Calibre 115

„Lidé vzpomínají na doby, kdy rozuměli tomu, jak věci fungují.“

U modelu Big Crown ProPilot X Calibre 115 se hodináři firmy Oris inspirovali duchem Calibre 110 a vytvořili plně skeletonizovaný strojek Oris. V tradičním pojetí umožňovala skeletonizace nahlédnout do řemeslné zručnosti hodináře, ale tento strojek má větší ambice. Chce obnovit propojení lidí s tím, jak věci fungují. A díky tomu je současný modernismus tak zajímavý. Lidé vzpomínají na doby, kdy rozuměli tomu, jak věci fungují. Model Big Crown ProPilot X Calibre 115 odhaluje celé své vnitřní ústrojí. Nic nezůstává skryto. Dokonce i perovník na pozici 12 hodin je skeletonizovaný, takže vidíte jeho prodloužené pero. Při natahování korunky můžete sledovat, jak se cívka pera utahuje... a utahuje, až je pero plně nataženo a připraveno zajistit 10 dnů nepřerušeného chodu. Pohled do útrob hodinek nic neruší. Žádný lak ani zbytečné dekorace. Skeletonizované můstky modelu Calibre 115 jsou v matně šedém provedení. Nejsou leštěné ani opatřené rytinami. Podívejte se na strojek pod lupou a uvidíte, že jeho hrany nebyly nijak sraženy ani zkoseny. Místo toho byly ponechány ve svém přirozeném stavu. Hodinky neobsahují nic, co by ředilo podstatu tradiční švýcarské hodinařiny. Jsou, dovolíte-li, jak je příroda stvořila.

Ne že by byly staromódní. Návrháři značky Oris se nechali inspirovat výraznou estetikou strojku a vytvořili odvážné a dynamické pouzdro, které zachycuje nejen historii firmy v segmentu hodinek pro piloty, jež započala krátce po roce 1910 a do nebes se vznesla v roce 1917 v podobě náramkových hodinek pro piloty s „velkou korunkou“, ale současně i budoucí význam výroby mechanických hodinek. A nestydí se vyprávět svůj příběh. A výsledné broušené pouzdro z titanu je stejně upřímné. V základu je jeho design založen na původním pouzdru z roku 1938. Navíc je doplněn motivem lopatek turbíny tryskového motoru, který se na lunetě modelu Big Crown ProPilot objevil teprve před pár lety. Vychází z tradičního konceptu s výhledem do budoucnosti. Vyznačuje se sebevědomým a mužným vzhledem. Je důkazem hodinářských schopností a sebevědomí značky Oris v době, kdy se švýcarské hodinářství chystá na nové desetiletí. Objasňuje také vývoj luxusu. Luxus již není okázalý nebo požitkářský. Spočívá v ocenění kvality, času a prostoru. Ve firmě Oris tomu říkáme ležérní luxus, který je nenucený a není okázalý. Je umírněný a informovaný. Je autentický. Proto na hodinkách nenajdete žádné zbytečné detaily. Žádné zářivé barvy. Žádné zbytečné komplikace. Je to samotná podstata. A řemeslné zpracování. Hodinky, které jsou živé. Pro koho jsou hodinky Big Crown ProPilot X Calibre 115 určeny? Nositel těchto hodinek se vydává na objevné výpravy plné dobrodružství. Chce se o světě i sobě samotném dozvědět více. Chce dosáhnout nových úrovní porozumění. To znamená, jít vlastní cestou. A proto říkáme, že hodinky Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 jsou takové, jak je příroda stvořila. Je to Oris ve své ryzí čistotě.

hodinky Oris Big Crown ProPilot Calibre 115

V ten správný čas

Firma Oris disponovala hodinářskou odborností, aby dokázala vytvořit Calibre 115 po mnoho let, uvedl Beat Fischli, Chief Operating Officer. Ale teprve nyní nastala vhodná doba.

 

Kdy jste dostal nápad vytvořit hodinky Oris Big Crown ProPilot Calibre 115?

Pravdou je, že jsem je měl v hlavě po mnoho let. Skeletonizace je úžasná forma. Díky ní máte možnost vidět všechny detaily. A můžete ukázat, co opravdu umíte. Ale dosud nebyla ta správná doba.

 

Co se změnilo?

K tomuto okamžiku jsme směřovali dlouho. Již dlouho jsme věděli, že máme k dispozici vlastní know-how. Strojky Calibre 110 až 114, které jsou každý sám o sobě jedinečné, nám dodali sebevědomí, protože byly tak dobře přijaty. Pokaždé jsme se naučili nové věci a lidé pokaždé začali o něco lépe chápat firmu Oris jako skutečné hodináře. Díky tomu, že jsme nezávislí, jsme svobodní v tom, že můžeme tvořit hodinky, které zákazníci chtějí a které se nám líbí. Po těchto úspěších jsme se cítili připraveni vyrobit a představit prestižní kousek, který by v další rovině ukázal světu, kdo je firma Oris.

 

Jak jste pracovali na jeho vývoji?

Celý proces byl složitější než obvykle, protože když provádíte skeletonizaci strojku, vyvstává mnohem více otázek. Věděli jsme, že základní kalibr funguje, protože jsme již představili pět jeho verzí. Když ovšem začnete odstraňovat materiál, musíte si klást otázku, zda je konstrukce stabilní. Možná bude vypadat atraktivně, ale bude také fungovat?

 

Jaký byl vztah mezi technickým týmem a návrháři?

Byla to spolupráce. Na sto procent. Někdo ovšem musel začít. První fáze byla technická – pracovalo se na funkčnosti, umístění strojku a zajištění technické proveditelnosti. Ve druhé fázi jsme všechny naše poznatky poslali týmu návrhářů. A oni přetvořili prvotní myšlenku v něco skutečně nádherného. Poté jsme ověřovali, zda budou hodinky dostatečně celistvé, aby spolehlivě fungovaly. Samozřejmě během procesu nastávaly situace, kdy jsme se museli vrátit a začít znovu, ale v zásadě se jednalo o tyto tři fáze.

 

Jak dlouho to trvalo?

Celkem asi dva roky. Jak jsem již řekl, věděli jsme, že disponujeme dovednostmi, abychom něco tak technicky náročného realizovali. Přestože by bylo hezké říci, že jsme čelili mnoha překážkám, ve skutečnosti to tak nebylo. Největším problémem bylo určit nejvhodnější dobu pro uvedení takového produktu na trh. A my věříme, že ta doba právě nastala.

 

Co je na Calibre 115 tak mimořádné?

Jedná se o významný úspěch. Tyto hodinky jsou mistrovským dílem, dokonalou synergií designu a technologie. Dříve jsme měli v hodinkách neuvěřitelné strojky, ale nikdo neviděl, jak opravdu fungují. Nyní to jde. Vždyť víte, paláce jsou uvnitř jistě nádherné, ale nedozvíte se to přesně, dokud neprojdete jejich branami.

 

Mají hodinky něco, na co jste nejvíce pyšní?

Kdybych měl zmínit jeden konkrétní díl, pak je to pero. Propůjčuje hodinkám velkou část jejich charakteru, který se mění podle toho, kolik energie v peru ještě zbývá. Za normálních okolností je pero skryto, a to i skeletonizovaných hodinek, ale my jsme měli pocit, že ho musíme ukázat, protože právě 10denní rezerva chodu představuje velkou část příběhu těchto hodinek. Běžně mají mechanické hodinky asi 40 hodin rezervy chodu, tyhle mají 240!

 

Co vypovídají hodinky Big Crown ProPilot X Calibre 115 o firmě Oris?

Ve všech detailech vidíte odbornost firmy Oris, naše zkušenosti a dovednosti. A vše je prezentováno velmi poctivým, čistým a luxusním způsobem. Pro firmu Oris představuje hodinařina vést život po svém a dělat věci, protože je dělat chcete. Máme svobodu, abychom si to mohli dovolit, a věříme, že pro to nastala vhodná doba. A tak jsme to udělali.

 

Když do sebe vše zapadne

Lukas Bühlmann, Senior Product Design Engineer ve firmě Oris, o procesu tvorby hodinek Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115

 

Jaké zadání jste ve vztahu k designu hodinek Big Crown ProPilot X Calibre 115 dostali?

Nakonec bylo zadání vystřelit hodinky Oris Aviation do nové generace. Hodinky pro piloty jsme vyráběli pro příslušníky americké armády během 2. světové války. Jak tedy vypadají současné luxusní hodinky Oris pro piloty?

 

S jakými největšími překážkami jste se při plnění zadání setkali?

Nejobtížnější věcí bylo myslet, jak zajistit rovnováhu mezi formálním jazykem pouzdra a strojkem. Jinými slovy, jak navrhnout moderní hodinky, které nejsou módní hodinky? Chtěli jsme vytvořit něco současného, co bude relevantní navzdory měnící se módě.

 

Kde jste hledali inspiraci?

V aviatice a architektuře. Myšlenka, ze které hodinky vychází, začala u strojku, a proto jsme jim dali silně architektonický vzhled. Nejdříve vás zaujme skeletonizovaný perovník, poté můstky a nakonec se začnete zabývat detaily ozubených koleček. Pouzdro je trochu jako neviditelné letadlo. Hodinky se vyznačují úžasnou souhrou strojku a statických prvků.

 

Design se vyznačuje určitou futuristickou notou. Byl to záměr?

Nenazýval bych to futuristickým, ale spíš na budoucnost orientovaným designem. Oris má za sebou dlouhou historii hodinek pro piloty a to se v designu projevuje také a má to svůj význam. Je také důkazem hodinářských schopností firmy Oris a dlouhodobé hodnoty mechanických hodinek s nádherným designem a řemeslným zpracováním.

 

Považujete je za hodinky pro piloty?

Určitě se nejedná o konvenční hodinky pro piloty. Například se jedná o první hodinky Oris pro piloty, které nemají na číselníku číslice. Ale DNA aviatiky tam pořád je, v detailech. Na pouzdro jsme například použili titan, protože je velmi lehký. A hodinky pro piloty z nich dělá zejména jejich technický vzhled. Technologie je dnes hnací silou aviatiky.

 

Jaké faktory je třeba u designu skeletonizovaných hodinek zohlednit?

Především to byla technická proveditelnost. Návrháře provází celým procesem návrhu. Design a funkčnost musí spolupracovat. Navíc musíme myslet současně v několika rovinách, abyste při zkompletování všech součástek dostali design, který jste chtěli vytvořit. A celkově právě kvůli těmto faktorům trvá celý proces déle.

 

Někdy musí tyto faktory vést k problémům?

Ano, samozřejmě. Někdy chcete něco navrhnout určitým způsobem, ale rychle si uvědomíte, že to není technicky možné. Je to o přizpůsobení. Čím lépe filozofii designu pochopíte, tím rychleji nacházíte řešení.

 

Co tyto hodinky vypovídají o postoji firmy Oris k luxusu?

Pravdou je, že pro firmu Oris, luxus představuje možnost jít vlastní cestou. Proto je to naše motto. V praxi to znamená, že navrhujeme hodinky pro lidi, kteří kladou otázky a chtějí prožívat život a různé kultury. Naše hodinky se stávají jejich věrnými společníky na cestách za dobrodružstvím. Kamkoliv půjdete, hodinky Oris tam půjdou s vámi.

 

Díky čemu je to dobrý design?

Malé detaily – každá fazeta pouzdra, způsob zapojení tahu do pouzdra, rozhodnutí vynechat číslice, ochrana korunky, můstky, luneta s motivem lopatek turbíny a tak dále. Je to právě způsob, jakým jsou jednotlivé prvky uspořádány, abyste je nevnímali jako drobné detaily, ale jako součást celku, co dělá tento design jedinečným.

 

 

Pracujete v souladu s mantrou designu „forma následuje funkci“?

Hodinky musí mít smysl a obsahovat užitečné komplikace. Jejich vzhled by měl odrážet, co hodinky umí. Ale definice „forma následuje funkci“ je příliš přísná. I zde platí filozofie „jít vlastní cestou“. Nesmíte se nechat svázat souborem pravidel.

 

Co vypovídají hodinky Big Crown ProPilot X Calibre 115 o designu Oris?

Myslím, že to jsou dvě věci. Říká, že se nebojíme posouvat hranice. A také, že umíme dát dohromady talentované lidi. Na designu strojku, pouzdra a tahu se podílelo deset lidí. Stejně jako u hodinek, mnoho malých součástí se spojilo, aby vytvořilo něco ohromného. Na výsledek této spolupráce jsme opravdu hrdí.

Nejnovější příspěvky

Kategorie

Ichrono.cz doporučuje