Oris Hölstein Edition 2020

27. červenec 2020

Společnost Oris oslavuje své kořeny vůbec první řadou kousků z limitované edice, která nese název na počest švýcarské vesnice Hölstein, kde byla společnost před více než stoletím založena

Oris Hölstein Edition 2020

Z Hölsteinu s láskou

 

Edice Oris Hölstein Edition 2020 je oslavou kořenů nezávislé švýcarské hodinářské společnosti, ale zároveň má také vykouzlit lidem na rtech úsměvy.

Dne 1. června 1904 podepsali Paul Cattin a Georges Christian ve švýcarském Hölsteinu smlouvu, která odstartovala příběh pokračující již po mnoho generací. Smlouva dala těmto dvěma hodinářům oprávnění zbudovat a provozovat svou vlastní hodinářskou společnost. Pojmenovali ji po místním potoku: Oris.

O více než století později se Oris a Hölstein staly jeden pro druhý synonymy. Vesnice a okolí údolí Waldenburg dotvářely filozofii společnosti Oris, stejně jako společnost Oris dotvářela tuto oblast a její identitu. 15. června letošního roku zahájila společnost Oris novou kapitolu svého příběhu uvedením vůbec první z řady limitovaných edic hodinek, které nesou název po tomto magickém místě. 

Edice Oris Hölstein Edition 2020 je oslavou kořenů společnosti a jejího spojení se švýcarskou vesnicí Hölstein.

oris-holstein-edition-2020

Abyste mohli zcela pochopit příběh společnosti Oris, musíte se vrátit do toho dne roku 1904. Cattin a Christian přišli z francouzsky mluvícího města Le Locle v pohoří Jura, tlukoucího srdce tradičního švýcarského hodinářství. Hölstein ale představoval zcela jiné výzvy. Bylo to průmyslové švýcarské německy hovořící město 25 km od Basileje, které se potýkalo s ekonomickými obtížemi. Oni však viděli příležitost.

Jejich vizí bylo vybudovat hodinářskou společnost, která bude spojovat to nejlepší z obou světů. Je možné vyrobit mechanické hodinky s využitím průmyslových technik, které zároveň zůstanou věrné romantických hodnotám a tradiční horologii? 

Mohou člověk a stroj společně vyrobit nádherné hodinky za ceny, za které by si je mohli těžce pracující lidé dovolit?

Odpověď na tyto otázky se teď zdá celkem zřejmá, ale na začátku 20. století, kdy se společnost rychle měnila, byl takový koncept doslova vizionářský. Ale fungoval.

oris-holstein-edition-2020

Do roku 1910 byla společnost Oris největším zaměstnavatelem v tomto regionu a v nadcházejících desetiletích i nadále v tomto tempu rostla. Do 60. let 20. století byla jednou z 10 největších hodinářských společností na světě, zaměstnávala více než 1 000 zaměstnanců a vyráběla více než milion hodinek ročně, které se vyvážely do všech koutů světa.

V 70. letech 20. století dvojí rána v podobě globální finanční krize a vývoje quartzových hodinek vyhladila většinu švýcarského hodinářského průmyslu. Společnost Oris přežila a na začátku 80. let si pak zajistila svou nezávislost i budoucnost. Na srdci měla vizi svých zakladatelů – vyrábět nádherné hodinky, které oslavují mechanické hodinářství, průmyslovou výrobu a řemeslnou práci. Hodinky, které měly ve skutečném světě smysl.

V roce 2020 dává tato vize ještě větší smysl, než kdy předtím. Někteří odporují, že už nikdo nepotřebuje hodinky na zápěstí. Ale i přes nesčetný počet alternativ určování času je to ale pravda jen do jisté míry. Mechanické hodinky jsou věcí krásy, která, jak velký básník John Keats napsal, je „věčnou radostí“. 

V těchto náročných časech, které nám připravila koronavirová krize, takovou radost potřebujeme. Oslava mechanického hodinářství není prioritou číslo jedna, jde ale o vítané rozptýlení – něco, co nás povznese výš, i když je celý svět na dně.

 Edice Oris Hölstein Edition 2020 je odlitá z masivního bronzu, a to včetně tahu (vůbec poprvé v historii švýcarského hodinářství), tedy průmyslového materiálu se zajímavými vlastnostmi, které, jak doufáme, okouzlí každého, kdo je uvidí. Kromě toho je navíc na dýnku reliéf medvídka společnosti Oris, a to z jednoho jednoduchého důvodu – aby vykouzlil lidem úsměv na rtech!

„Edice Oris Hölstein Edition 2020 je oslavou kořenů společnosti Oris a hodnot, které si neseme do dneška i do budoucna,“ říká Rolf Studer, jeden z generálních ředitelů společnosti Oris (viz stranu 8). „Chtěli jsme ale také dát fanouškům společnosti Oris a všem milovníkům hodinek něco, co je rozveselí, něco, co jim vykouzlí úsměv na rtech.“

oris-holstein-edition-2020                     

Čas na oslavu

Edice Oris Hölstein Edition 2020 nese název po švýcarské vesnici, ve které má společnost Oris sídlo už od roku 1904.

Na své kořeny jsme nesmírně hrdí. Hölstein je tlukoucím srdcem společnosti Oris. Naše továrna stojí ve vesnici na stejném místě už od roku 1904. Dnes je to místo, kde naši hodináři, technici a designéři vytváří hodinky.  Je to také místo, kde se nachází naše testovací laboratoře a centra pro kontrolu kvality, ale i naše distribuční centrum.

Abychom oslavili nerozlučný vztah mezi společností Oris a touto nádhernou švýcarskou vesnicí, připravili jsme edici Oris Hölstein Edition 2020, verzi hodinek Divers Sixty-Five Chronograph v bronzu.

Je inspirovaná funky a nepředvídatelnými designy 60. let 20. století, kdy společnost Oris vyrobila své první hodinky pro potápěče a odstartovala tradici, která přetrvává do dnešního dne. Jejich dýnko, vložka lunety, korunka a tlačítka jsou odlité z masivního bronzu.

Stejně tak i tah, který je vyrobený z masivních bronzových článků, a každý z nich získá přírodní patinu tím, jak bude bronz oxidovat. Stejně jako u bronzového číselníku hodinek Oris Big Crown Bronze Pointer Date, jde o jeho vůbec první použití nejen pro společnost Oris, ale i pro švýcarské hodinářství.

Dosáhnout toho nebylo jednoduché.  Bronz je měkký přírodní materiál a není dostatečně silný, aby jej bylo možné použít na kolíčky, které drží jednotlivé články pohromadě, nebo dokonce na skládací sponu. Tyto části společně s dýnkem hodinek jsou vyrobené z vysoce kvalitní ušlechtilé oceli.

Na dýnku je reliéf medvídka společnosti Oris. V posledních letech se medvídek stal symbolem ducha společnosti Oris – vřelosti a upřímnosti.

A vždycky vás rozesměje.

Edice Oris Hölstein Edition 2020 je první v řadě hodinek, které vzdají poctu této kouzelné vesnici, kterou nazýváme domovem.

oris-holstein-edition-2020

Nejnovější příspěvky

Kategorie

Ichrono.cz doporučuje